Gallery Bigorna

                     Contemporary & Modern Art

 


Henk Peeters / Belangrijke EXPOSITIES (selectie)

Galerie Gunar, Düsseldorf (1958)

Stedelijk Museum Amsterdam (1961)

Palau de la Virreina, Barcelona (1962)

Atelier Fontana, Milaan (1965)


Gallery Bigorna heeft nu 5 werken (waaronder een pyrografie) van Peeters in stock. Voor meer info of reserveren neemt u svp contact met ons op>>Nieuws: Werk (75x75cm) van Henk Peeters geveild in Amsterdam voor €15.000 (juni 2011)

- Kunstwerk van Peeters geveild in Amsterdam voor fl.4.600 (1992)Henk Peeters (1925)

Samen met de kunstenaars Armando, Jan Schoonhoven en Jan Henderikse richtte hij in de jaren zestig de Nulgroep op, die zich afzette tegen Cobra en streefde naar objectieve kunst. Ofwel kunst, die van elke emotionele waarde werd ontdaan.


Henk Peeters was de onvermoeibare organisator en woordvoerder. Hij had veel en intensieve contacten met de Zero-beweging in het buitenland. Hij onderhield contact met Duitse Zero-kunstenaars als Otto Piene, met Italianen als Lucio Fontana en Piero Manzoni, en met Yves Klein uit Frankrijk. Zo verbond hij de Nederlandse Nul-beweging met de internationale Zero.


Peeters werkte als kunstenaar het liefste met kant en klare producten zoals watten of afwasborstels. Hij kocht ze nieuw in en verwerkte deze producten in zijn kunstwerken, meestal geassembleerd.


Op latere leeftijd, vanaf de jaren 1990, maakte hij hele series schilderijen van koeienvachten, gespannen op een spieraam. De huid van de koe met zijn willekeurige patroon van zwart-witvlekken vormde de inhoud van het schilderij. Toeval was hem erg welkom daarbij, om zo te komen tot het vermijden van de individuele uiting in het kunstwerk. Daarin bleef Peeters - samen met Jan Schoonhoven - het langste de principes van de Nul-beweging trouw: het streven naar het objectieve, niet-persoonlijke.

Henk Peeters

Gemengde techniek op papier (1986)

Onder handgesigneerd

66x47cm    € 3.500,-

Home         Over ons         Kunstenaars         Collectie         Agenda         Uitgelicht         Algemene voorwaarden        Musea         Contact