Gallery Bigorna

                     Contemporary & Modern Art

 


Man Ray / Belangrijke EXPOSITIES (selectie)

National Gallery of Art, Washington (2006)

Heckscher Museum of Art, New York (2006)

Galerie Pierre, Parijs (1925)


Gallery Bigorna heeft nu 3 grafische werken van Man Ray in stock. Voor meer info of reserveren neemt u svp contact met ons op>>Nieuws: Een werk van Man Ray is op een veiling in Parijs verkocht voor €360.750 (Mei 2009)

-In Londen is op een veiling een werk (50x64cm) van Man Ray verkocht voor £334.100 (febr. 2008)Man Ray, geboren als Emmanuel Radnitzky (Philadelphia (Pennsylvania), 27 augustus 1890 - Parijs, 18 november 1976)


Terwijl hij met zijn vriend Marcel Duchamp in New York City woonde, richtte hij de Amerikaanse tak van de Dada beweging op. Deze beweging begon in Europa als een radicale afwijzing van de traditionele kunst. Hij vertrok in 1921 naar Parijs waar hij ging wonen en werken in Montparnasse. Hij werd verliefd op de beroemde Franse zangeres Kiki (Alice Prin), die later zijn favoriete fotomodel werd.


In de daaropvolgende twintig jaar in Montparnasse, leidde Man Ray een revolutie op het gebied van de fotografie. Grote artiesten uit die tijd zoals James Joyce, Gertrude Stein, Jean Cocteau werden door hem vastgelegd op de gevoelige plaat.


Met Jean Arp, Max Ernst, André Masson, Joan Miró, en Pablo Picasso, was hij vertegenwoordigd op de eerste surrealistische tentoonstelling in Galerie Pierre in Paris (1925).


In de naoorlogse jaren hield hij zich niet meer met fotografie bezig, maar met de schilderkunst. Man Ray noemde zich altijd schilder, maar zijn grote bijdragen aan de kunsten leverde hij op andere terreinen. Hij ligt begraven op het Cimetière du Montparnasse in Parijs. Op zijn graf staat Unconcerned, but not indifferent.

Man Ray

Lithografie uit 1952 (oplage 19)

Rechtsonder handgesigneerd

97x81cm    € 5.500

Verkocht

Home         Over ons         Kunstenaars         Collectie         Agenda         Uitgelicht         Algemene voorwaarden        Musea         Contact