Gallery Bigorna

                     Contemporary & Modern Art

 


Theo Niermeijer / EXPOSITIES (selectie)

Galerie De Groene Poort, Middenbeemster

Galerie Dojo, Amsterdam


Gallery Bigorna heeft meerdere werken van Niermeijer in stock. Voor meer info of reserveren neemt u svp contact met ons op>>Nieuws: Theo Niermeijer is op 6 april overleden (2005)Theo Niermeijer (1940-2005)

Hij volgde diverse kunstenaarsopleidingen in Amsterdam, Antwerpen en Warschau en reisde door Noord-Afrika, IJsland, de Verenigde Staten en het Midden- en Verre Oosten. Met name invloeden uit dat Verre Oosten zijn in Niermeijers werk terug te vinden.

Eén van zijn ateliers bevond zich in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg, op een locatie waar de komende jaren veel gaat veranderen: het vervuilde gebied naast het nieuwe IJburg. Een enorme lap grond met loodsen, auto´s in diverse staten van ontbinding, vrachtwagens en woonwagens. Honderden van zijn sculpturen stonden er binnen en buiten, tussen wrakken en brandnetels, geleund tegen bomen en muren.

Beelden uit een vroegere periode (totempalen, opgebouwd uit liggende ovalen, met maan- en zonnetekens, spiralen, harten en maskerachtige gezichten) stonden hier gebroederlijk opgesteld naast zijn nieuwe, meer abstracte beelden. Niermeijer noemde zichzelf ´de dichter van de schroot´. Het materiaal voor zijn sculpturen vond hij onder meer op scheepswerven, waar hij de overblijfselen van metaal-snijmachines verzamelde.

Door zijn reizen naar India, Tibet en China raakte hij in de ban van de oud-Chinese en de Boeddhistische filosofie. Sporen hiervan komen terug in zijn werken op papier en in zijn plastieken. Niermeijer maakte enorme ´blow-ups´ van tantra´s en mandala´s. "Deze beelden dienen als middel tot meditatie.

Theo Niermeijer

Aquarelle uit 1997

Rechtsonder handgesigneerd

53x44cm    € 200,-

Home         Over ons         Kunstenaars         Collectie         Agenda         Uitgelicht         Algemene voorwaarden        Musea         Contact