Gallery Bigorna

                     Contemporary & Modern Art

 


Victor IV / Belangrijke EXPOSITIES (beperkte selectie)

Stedelijk Museum Amsterdam

Van Abbemuseum, Eindhoven

Lefebre gallery, New York


Gallery Bigorna heeft nu 5 werken van Victor IV in stock. Voor meer info of reserveren neemt u svp contact met ons op>>



Nieuws: Kunstwerk van Victor IV in Amsterdam geveild voor €3.840 (mei 2005)



Victor IV (victor four) (1929 NY)- 1986 (amsterdam)

De moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy in november 1963 trof hem als een donderslag. Hij realiseerde zich dat je, als fotograaf, bij een gebeurtenis aanwezig moest zijn om je reactie vast te leggen, maar dat er ook andere beeldende mogelijkheden waren om je te uiten.


In april 1964 maakte hij zijn eerste schilderij, een tekst over de moord op Kennedy, in witte sjabloonletters op zwarte ondergrond. Dit werk beschouwde hij als het begin van zijn kunstenaarschap. Vanaf die tijd noemde hij zich Viktor IV.


Tegen 1970 begon Viktor werk op papier te maken, altijd op A4-formaat, geplakt op A3-vellen. Hij voorzag ieder blad van een stempel met datum en het nummer van de maand gerekend vanaf april 1964. Het werden vele duizenden bladen, meestal met getypte teksten (Viktor schreef graag en vlot) en voorzien van tekeningen. De teksten bestaan uit verhalen, herinneringen, commentaar op wat hem overkwam, anecdotes, fabels en wat hem verder inviel.


De man en zijn werk leken te bizar om in de kunstwereld van zijn tijd een plek te vinden. Toch gebeurde dat. Musea, o.a. het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Van Abbemuseum in Eindhoven, de Ny Carlsberg Glyptotek en het Louisiana Museum in Denemarken, organiseerden tentoonstellingen, net als galeries in binnen- en buitenland, tot in New York toe (Lefebre Gallery).

Victor IV

Gemengde techniek op papier

Stempelsignatuur

65x55cm    € 550,-

Home         Over ons         Kunstenaars         Collectie         Agenda         Uitgelicht         Algemene voorwaarden        Musea         Contact